Somatotypy

25.08.2013 14:56

Čo sú to somatotypy

-somatotyp je telesný typ človeka podľa jednotlivých parametrov a stavby ľudského tela

-rozdeľujeme tri druhy somatotypov: ektomorf, endomorf a mezomorf

 

Jednotlivé somatotypy

Ektomorf                                                                                                            

  

Ektomorfný telesný typ je typický tým, že je chudý. Má telesné predpoklady k vytrvalostným športom, ťažko priberá akúkoľvek hmotu, či už tukovú alebo svalovú. Má dlhé končatiný a veľmi rýchly metabolizmus, čo mu sťažuje priberanie na váhe. Pokial už priberá svalovú hmotu, vačšinou sa jedná o kvalitnú hmotu bez nadmerného ukladania tuku. Pri naberaní hmoty by mal minimalizovať aerobnú aktivitu, ktorá by mu mohla ešte viac zrýchliť metabolizmus. K jeho telesnému typu by sa do objemovej prípravy hodil najviac fullbody tréningový plán. Nie príliž časté ani nie príliž dlhé tréningové jednotky. 

 

Mezomorf

Človek narodený s týmto somatotypom môže byť nadmieru spokojný, pretože má výborné predpoklady k akémukoľvek športu. Pomerne ľahko naberá svalovú hmotu a už od prírody má svalnatú kostru, so širokými ramenami, šlachovitými rukami a úzkym pásom. Pri naberaní svalovej hmoty nemá nábeh na ukladanie tuku. Je prirodzene silný a v kulturistike sa tak nenadrie ako napríklad ektomorf. Nemusí sa venovať kardiu až v takej miere ako endomorf. Obmienanie tréningu prospeje v jeho napredovaní pri budovaní svalov.

 

Endomorf

Endomorf je taká stredná cesta pre kulturistu. Má pomerne dobré dispozície k naberaniu svalovej hmoty a na tréning reagujú jeho svaly veľmi rýchlo. Má silné kosti a kĺby, čo môže využiť v rôznych silových športoch, silovom trojboji, vzpieraní ale má to jeden háčik. Pokiaľ si nebude dávať pozor, môže rýchlo nabrať spolu so svalovou hmotou aj dosť veľa tuku. Jeho hmota je masívna, no nie tak vyrysovaná. Väčšinou sú to veľkí chlapi ako strongmani či wrestleri. Jeho tréning by mal byt svižný, bez zbytočne dlhých páuz, ideálne kruhový. Môže využívat supersérie, stredne ťažké váhy a opakovania v rozhraní od 10 do 15. Dôraz musí klásť aj na kardio cvičenie aspon 2 krát v týždni aby sa veľmi "nezalial". V strave musí vyberať kvalitné potraviny a vyhýbať sa hlavne jednoduchým cukrom.

 

Avšak aj ked máme definované tri druhy somatotypov, neexistuje človek, ktorý bol napríklad jednoznačný ektomorf alebo čisto endomorf. Vačšinou je každý človek kombináciou niektorých somatotypov. 

Diskusná téma: Somatotypy

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok

Viac tu: http:www.hit-bodybuilding.webnode.sk
smahu správy