Vplyv tréningu na testosterón

16.10.2013 11:12

Vplyv tréningu na testosterón

Testosterón je primárny hormón, pôsobiaci v mužskom tele. Vďaka nemu je zabezpečených niekoľko životne dôležitých telesných funkcii ako je rozvoj pohlavných žliaz, produkcia zdravých spermií, rast fúzov a vlasov či rast svalového a kostného tkaniva. Športovci vedia, že testosterón reguluje ich výkonnosť, silu a objem svalovej hmoty. Syntetický testosterón sa v medicíne využíva už pomerne dlho. Dnes sa ním lieči predovšetkým hypogonadizmus čo je znížená prirodzená produkcia testosterónu. S tou je spojená rada zdravotných ťažkostí ako sú napr. nedostatočne rozvinuté pohlavné žlazy, nedostatok zdravých spermií, znížené libido či znížená výkonnosť. Nižšia hladina testosterónu môže ďalej spôsobovať oslabenú imunitu a väčšiu náchylnosť na zápalové ochorenia. Testosterón môže takisto vplývať aj na našu náladu a jedinci, ktorí majú prirodzene vyššiu hladinu testosterónu v tele sú štastnejší a vyrovnanejší. 

 

Prirodzená produkcia testosterónu

Testosterón sa u mužov produkuje v semenníkoch nárazovo každé 2 až 3 hodiny. Denne zdravý jedinec vo veku od 20 do 50 rokov vyprodukuje cca 7mg testosterónu. Všetko samozrejme závisí od životosprávy a vonjakších vplyvov okolia. Ak hladina testosterónu klesne pod určitú hranicu, hypotalamus (medzimozok) začne produkovať GNRH (gonády stimulujúci hormón) a ten svojím pôsobením v hypofýze stimuluje produkciu LH (luteinizačný hormón) a FSH (folikuly stimulujúci hormón) v semenníkoch. LH stimuluje leidygové bunky k produkcii testosterónu a FSH stimuluje Sertoliho bunky k produkcii zdravých spermií. Primárne testosterón pôsobí na rozvoj zdravých spermií a až potom sa zvyšok testosterónu využije pre rozvoj svalov.

 

Ako podporiť produkciu testosterónu

Existuje množstvo preparátov, ktoré majú stimulovať hladinu testosterónu, tým sa ale budem venovať v najbližšom článku v sekcii supplementov. Ľudské telo sa dokáže adaptovať na akékoľvek životné podmienky a preto hladina testosterónu môže kolísať a zvyšovať sa v závislosti od vlastnej potreby. Správne voleným tréningovým systémom dokážeme telu napomôcť k produkcii tohto hormónu až o 200%. Ako by však mal vyzerať takýto tréning? V prvom rade by sa malo jednať o tréning silového respektíve silovo-objemového charakteru. Telo reaguje na dvíhanie ťažkých váh a ich pravidelné zvyšovanie v podstate okamžite. Voliť by sme preto mali základné viacklbové cviky a optimálne budú fullbody tréningové rutiny. Možno Vás to bude nabádať na dlhé a ťažké morenie sa v posilňovni ale na to rýchlo zabudnite pretože ak tréning nadobudne vytrvalostný charakter, bude mať presne opačný efekt, telo začne produkovať kortizol, ktorý pôsobí katabolicky a takisto zareaguje znížením testosterónu. Preto bude ideálne cvičiť vo fázach niekoľkokrát denne, a každá takáto fáza neprekročí dlžku 45 minút. Ak potrebujeme zaradiť nejaké kardio cvičenie, voľme radšej intervalové tréningy, ktoré príliž nestresujú telo a to potom nemusí reagovať znižovaním testosterónu. 

 

Dôležité body pri zostavovaní testosterón-stimulujúceho tréningu

-tréning silového charakteru

-minimalizovať vytrvalostné aktivity

-dvoj- alebo trojfázové tréningy

-krátke maximálne 45 minút trvajúce tréningové etapy

-kardio v podobe intervalových tréningov

-vyhnúť sa pretrénovaniu

 

 

Diskusná téma: Vplyv tréningu na testosterón

Titulok: How To Prevent Prostate Problems And Diseases? Vložil: AlbertThips Dátum: 06.09.2018

The prostate related is a vital portion of a male's reproductive :. It secretes fluids that assist the transportation and activation of sperm. The men's prostate can be found just before the rectum, below the bladder and all around the urethra. When there is prostate problem, it is almost always very uncomfortable and inconvenient for the patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate medical problems are prostate infection, enlarged prostate and prostate type of cancer.



Prostate infection, also referred to as prostatitis, is the most common prostate-related symptom in men younger than 55 years of age. Infections from the men's prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis will be the least common coming from all kinds of prostate infection. It is caused by bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients may go through fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated through the use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to relieve the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is really a condition connected with a particular defect within the gland along with the persistence presence of bacteria in the urinary tract. It can be a result of trauma for the urinary tract or by infections via other regions from the body. A patient may go through testicular pain, spine pains and urination problems. Although it is uncommon, it can be treated by removal in the prostate defect as well as making use antibiotics and NSAIDs to treat the inflammation.

Non-bacterial prostatitis is the reason approximately 90% of most prostatitis cases; however, researchers have not even to establish the sources of these conditions. Some researchers feel that chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other feel that intensive exercise and high lifting could cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, an appropriate weight loss program is important. These are some with the actions you can take and also hardwearing . prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for our health and wellbeing and it will also keep your urinary track clean.

2. Some studies claim that a couple of ejaculations per week will prevent prostate cancer.

3. Eat red meat sparingly. It has been shown that consuming over four meals of beef weekly will increase the chance of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to make certain sufficient intake of nutrients needed for prostate health.

The most important measure to look at to ensure a healthy prostate would be to choose regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you need to opt for prostate examination one or more times 12 months.

Pridať nový príspevok